OMONIM TERMINLAR VA ULARNING TARJIMA JARAYONIDAGI O‘RNI - Qarshiboyeva Yulduz Baxtiyor qizi (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqolada omonim terminlarning tarjima jarayonidagi o‘rni, ularning semantik xususiyatlari hamda tarjimon faoliyatida yuzaga keladigan muammolar tahlil qilinadi. Omonim terminlar nafaqat tilning ichki tizimida, balki madaniyatlararo muloqotda ham muhim ahamiyatga ega ekani yoritilgan. Maqolada tarjimada kontekstual yondashuvning o‘rni, omonim terminlarni to‘g‘ri talqin qilish va ularning ekvivalentlarini tanlashdagi uslubiy va semantik yondashuvlar tahlil etiladi. Shuningdek, ilmiy-texnik tarjima jarayonida omonimlik bilan bog‘liq noaniqliklarni bartaraf etishning samarali yo‘llari, madaniy va terminologik tafovutlarning tarjima sifatiga ta’siri misollar asosida ochib beriladi.