MINTAQAVIY IQTISODIY TENGSIZLIK: SABABLARI VA OQIBATLARI - U.E.Eshmaxmatov, (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqolada mintaqaviy iqtisodiy tengsizlikning mohiyati, vujudga kelish sabablari hamda uning ijtimoiy va iqtisodiy oqibatlari tahlil qilinadi. Mintaqalarning notekis rivojlanishi natijasida yuzaga kelayotgan bandlik, infratuzilma, investitsiya va daromadlar bo‘yicha farqlar O‘zbekiston misolida ko‘rib chiqiladi. Maqolada statistik ma’lumotlar va amaliy misollar asosida iqtisodiy tengsizlikning asosiy omillari — tabiiy resurslarning notekis taqsimlanishi, investitsiyaviy muhitdagi farqlar, infratuzilmaning rivojlanish darajasi, va hududiy boshqaruvdagi tafovutlar kabi omillar tahlil qilinadi. Shuningdek, mintaqalar o‘rtasidagi iqtisodiy tafovutlarni kamaytirish, ularni izchil va muvozanatli rivojlantirishga doir taklif va tavsiyalar ishlab chiqiladi. Tadqiqot natijalari iqtisodiy siyosat yuritishda hududiy yondashuvni takomillashtirish uchun amaliy ahamiyat kasb etadi.