ДАВЛАТ ХАВФСИЗЛИК СТРАТЕГИЯСИНИ ИШЛАБ ЧИҚИШ АСОСЛАРИ - Маматова Эъзоза Мусо қизи (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Давлат хавфсизлик стратегияси – бу давлатнинг хавфсизлик соҳасидаги асосий устуворликлари ва мақсадларини белгилайдиган ҳужжат. Тарихий жиҳатдан бундай стратегиялар ўзгарувчан геосиёсий ва иқтисодий шароитларга, шунингдек, давлат дуч келган таҳдидларга жавобан ишлаб чиқилган. Ушбу мақолада биз давлат хавфсизлик стратегиясининг тарихини, унинг қадимги даврларда пайдо бўлишидан тортиб, бундай ҳужжатларни ишлаб чиқишнинг замонавий ёндашувлари, хавфсизлик стратегиясини ишлаб чиқишнинг асосий босқичларини ва уларнинг давлат сиёсатига таъсиригача кўриб чиқамиз. Шунингдек, ушбу мақолада хавфсизлик стратегиясини ишлаб чиқишнинг асосий таркибий қисмлари ва тамойилларини, шунингдек, замонавий дунёда бундай ҳужжатларнинг ролини муҳокама қиламиз.