LOVIYANING ROVOT NAVINING BIOLOGIK XUSUSIYATLARI VA XALQ XO’JALIGI VA TIBBIYOTDAGI AHAMIYATI - Xaydarova Xushnuda Rustam qizi (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqolada O‘zbekistonda yetishtiriladigan "Rovat" loviyasining biologik xususiyatlari va inson salomatligiga foydalari yoritilgan. "Rovat" loviyasi dukkaklilar oilasiga mansub bo‘lib, kuchli ildiz tizimi orqali tuproqni azot bilan boyitadi. Tarkibida yuqori miqdorda oqsil (25–30%), uglevodlar, to‘qimalar, B guruhi vitaminlari, temir, magniy va kaliy mavjud bo‘lib, bu uni qimmatli oziq-ovqat mahsulotiga aylantiradi. Shuningdek, "Rovat" loviyasi ekologik jihatdan ham ahamiyatli ekin sanalib, tuproq unumdorligini oshirishda muhim rol o‘ynaydi.