Абу Райҳон Беруний асарларида халқлар тарихи ва маданиятининг ёритилиши - Jabbarbergenova G.M (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ушбу мақолада Шарқ илм-фанининг буюк намоёндаларидан бири бўлган Абу Райҳон Берунийнинг энциклопедик асарлари — «Қадимги халқлардан қолган ёдгорликлар» ва «Ҳиндистон» таҳлил этилади. Асарларда турли халқларнинг тақвимлари, диний маросимлари, урф-одатлари, ижтимоий ва маданий ҳаёти, тарихий воқеалар ва илмий қарашлар ҳақидаги маълумотлар ёритилгани кўрсатилади. Шунингдек, уларнинг тарихшунослик, этнография, маданиятшунослик ва хронология фанлари учун аҳамияти илмий жиҳатдан асосланади.