Kiyik o'tining inson organizmi uchun farmatsional foydali xususiyatlari. - Abdurahmonov Shohruh Ravshanboy o’g’li; Allaberdiyeva Ruzihol Bobomurot qizi; Toshboyev Quvonchbek Turdimurod o’g’li (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Kiyik o’ti (lot—ziziphora) o‘simligi, farmakologiya sohasida keng qo‘llanilishi bilan mashhur bo‘lib, uning tibbiyotdagi ahamiyati turli yallig‘lanish kasalliklarini davolashdan tortib, immunitetni mustahkamlash, nerv tizimini tinchlantirish, antioxidantlik, antiseptik va antibakterial ta'sir ko‘rsatishga qadar ko‘plab sohalarda o‘zini namoyon qiladi. Ushbu maqola Kiyik o’tining asosiy farmakologik hamda tibbiy xususiyatlari, uning tibbiyotda qo‘llanishi, Kiyik o’ti o’simliging ahamiyati, shuningdek, ilmiy tadqiqotlar asosida uning farmakologik foydalari tahlil qilinadi. Tadqiqotlar natijasida Kiyik o’tining antioksidant, yallig‘lanishlarga qarshi, antibakterial, antiseptik, immunovitamin hamda tinchlantiruvchi va yurak-qon tomir tizimiga foydali ta'sirlari ko‘rsatilgan.