XVIII—XIX АСРЛАРДА ҚЎҚОН ХОНЛИГИНИНГ МАДАНИЙ ВА СИЁСИЙ МАРКАЗ СИФАТИДА ЮКСАЛИШИ - Олимов Жаҳонгир Бўрибоевич (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ушбу мақолада Шарқнинг асосий маданий ва сиѐсий марказларидан бири сифатида Қўқоннинг тарихий аҳамияти ѐритилган. Унда Қўқоннинг географик жойлашуви, унинг минтақанинг иқтисодий, савдо ва маданий ривожланишидаги ўрни, шунингдек, Марказий Осиѐдаги сиѐсий динамикага таъсири таҳлил қилинади. Асрлар давомида ривожланиб келган этник ва маданий хилма хилликка, Қўқоннинг минтақавий тарихий воқеалар контекстидаги аҳамиятига алоҳида эътибор қаратилган. Мақола Қўқоннинг Шарқ тарихидаги ўрни ва унинг замонавий маданий меросга таъсирини чуқурроқ тушунишга қаратилган.