OʻZBЕK TILI DIАLЕKTАL АRЕАLI VА NАMАNGАN VILОYATI SHEVАLАRI - Umirzaqov Ahrorbek (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqolada Oʻzbek tili dialektal areali va Namangan viloyati shevalarining lingvistik xususiyatlari oʻrganiladi. Maqolada Oʻzbek tilining hududiy dialektlarga boʻlinishi, ularning talaffuz, leksika va grammatik xususiyatlari tahlil qilinadi. Xususan, Namangan viloyatidagi shevalar oʻzbek tilining boshqa mintaqalardagi shevalaridan farq qiluvchi fonetik va leksik o„ziga xosliklari bilan ajralib turadi. Ushbu hudud shevalarining oʻrganilishi nafaqat lingvistik, balki etnografik va madaniy nuqtai nazardan ham muhim ahamiyatga ega. Maqola tilshunoslarga Oʻzbek tilining dialektal boyligini yanada chuqurroq anglashda yordam beradi hamda mintaqaviy madaniyatning til orqali ifodalanishini yoritadi.