Gipoksiya: Turlari, Patofiziologik Mexanizmlari, Klinik Oqibatlari va Profilaktik Yondashuvlar - Abdumannonova Muborakxon Abdupulat qizi; Otaboyeva Marvarid Sodiq qizi; Xayrullayeva Maftuna Ibodullayevna (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu tezis gipoksiya – organizmda kislorod yetishmovchiligi holati haqida yozilgan. Gipoksiya turli shakllarda namoyon boʻladi: gipoksik, gemik, tsirkulyator va toʻqimalar darajasida. Uning sabablari va patofiziologik mexanizmlari keng koʻlamli boʻlib, yurak-qon tomir kasalliklari, nafas tizimi yetishmovchiligi, zaharlanishlar va balandlikda yashash kabi omillarni oʻz ichiga oladi. Gipoksiyaning oqibatlari nafaqat fiziologik, balki klinik jihatdan ham muhimdir, chunki u hujayralar energiya ishlab chiqarish jarayonini buzadi, metabolik asidozga va ko‘p organli yetishmovchilikka olib keladi. Ushbu ishda gipoksiyaning sabablari, turlari, organizmga ta’siri, adaptatsion mexanizmlari va profilaktik choralari yoritilgan.