TAʼLIM TIZIMIDA PSIXOLOGLARNING IJOBIY FAOLLIGI, UNING AHAMIYATI - DUSHAYEV DILSHOD KUSHBAKOVICH (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Bugungi kunda taʼlim tizimida olib borilayotgan islohotlar, yangicha yondashuvlar va talabalarga nisbatan bo„lgan talablar o„zgarib borayotgan bir vaqtda, taʼlim muassasalaridagi psixologlarning ijobiy faolligi nihoyatda muhim o„rin egallamoqda. Mazkur maqolada aynan taʼlim tizimida faoliyat olib borayotgan psixologlarning roli, ularning kundalik amaliyotdagi faoliyati va bu faoliyatning ijtimoiy ahamiyati haqida fikr yuritiladi. Maqolada psixologik xizmat sifatini oshirishning dolzarb jihatlari, ayniqsa, innovatsion va ijodiy yondashuvlarni amaliyotga tatbiq etish zarurligi alohida ta‟kidlanadi. Psixologlar faoliyatida ijodkorlikni qo„llab-quvvatlash, zamonaviy usullarni ishga solish orqali o„quvchilar bilan yanada chuqurroq ishlash imkoniyati yuzaga keladi. Chunki har bir bola o„ziga xos dunyoqarashga ega bo„lgan individual shaxsdir. Demak, unga yondashuv ham o„ziga xos bo„lishi lozim. Maqolada, shuningdek, voyaga yetmaganlarda xulq-atvor ogʻishuvlarini erta aniqlash va psixologik korreksiya orqali bartaraf etish, taʼlim muhitida uchraydigan zoʻravonlik holatlarining oldini olish hamda ularni kamaytirishga qaratilgan samarali usullar haqida so„z yuritiladi. Shuningdek, ota-onalar bilan doimiy va samarali hamkorlik mexanizmlarini yaratish, bolalarning ruhiy holatini yaxshilashdagi asosiy omil sifatida ko„rsatiladi. Maktab va oila o„rtasida mustahkam aloqaning mavjudligi bola tarbiyasida muvozanatni ta‟minlashga xizmat qiladi. Yakuniy xulosada esa, psixologlarning ijobiy faolligi ta‟lim sifati, o„quvchilarning ruhiy holati va umuman olganda jamiyatdagi sog„lom avlodni shakllantirishdagi o„rni yoritiladi. Psixologlarning zamonaviy, innovatsion va shaxsga yo„naltirilgan faoliyati nafaqat o„quvchilarning muvaffaqiyatiga, balki ta‟lim muassasasining umumiy muhitiga ham bevosita ta‟sir ko„rsatadi, degan fikr ilgari suriladi.