KODIFIKATSIYA SHAKLLANISHI: TARIXIY-HUQUQIY MASALALAR - Choriyev Ulug‘bek Rustamovich (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqolada qonunchilikni tizimlashtirishning eng muhim turi – kodifikatsiyaning tarixiy shakllanish bosqichlari tahlil qilinadi. Kodifikatsiya jarayoni huquq tizimini tartibga solish, takomillashtirish va unifikatsiya qilish vositasi sifatida qaraladi. Muallif qadimgi davrlardan to zamonaviy davrgacha bo‗lgan asosiy kodifikatsiya harakatlarini, xususan Ur-Nammu kodeksi, Hamurappi kodeksi, Napaleon kodeksi kabilarni tahlil qiladi. Mazkur maqola tarixiy-huquqiy tahlilga asoslanib, kodifikatsiya institutining dolzarbligi va amaliy ahamiyatini ochib beriladi.