O‘zbekistоndа аdvоkаt xizmаtigа hаq tо‘lаshning amaldagi mexanizmi - Sаdinоv Shоhbоz Erаli о‘g‘li (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqolada O„zbekiston Respublikasida advokat xizmatlariga haq to„lashning amaldagi mexanizmlari huquqiy va amaliy nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Avvalo, advokat xizmatlari uchun to„lov belgilanish tartibi hamda ularni tartibga soluvchi normativ-huquqiy hujjatlar o„rganiladi. Xususan, “Advokatura to„g„risida”gi Qonun, “Davlat hisobidan yuridik yordam ko„rsatish to„g„risida”gi Qonun asosida mavjud tartibning ustun va zaif jihatlari ko„rsatib o„tiladi. Maqolada to„lovning shartnomaviy asosda amalga oshirilishi, advokat gonorari va xarajatlarining aniqlanishi, shuningdek, davlat tomonidan bepul yuridik yordam ko„rsatish holatlarida advokatga to„lanadigan haq masalalari tahlil etiladi. Shuningdek, advokat va ishonch bildiruvchi o„rtasidagi huquqiy munosabatlarda narx belgilashdagi muammolar, me‟yoriy noaniqliklar va birxillikning yo„qligi kabi masalalarga ham e‟tibor qaratiladi. Tadqiqot natijasida muallif advokat xizmatlariga haq to„lash tartibini yanada takomillashtirish uchun ayrim taklif va tavsiyalarni ilgari suradi, jumladan, to„lov stavkalarini yagona ta‟rif asosida belgilash, advokatlar faoliyatini moliyaviy rag„batlantirishning huquqiy asoslarini kuchaytirish va shaffoflikni oshirish zarurati asoslab beriladi. Maqola huquqshunos olimlar, amaliyotchilar hamda yuridik xizmatlar sohasida islohotlar olib borayotgan mutasaddi tashkilotlar uchun foydali bo„lishi mumkin.