UMUMIY O’RTA TA’LIM MAKTABLARI JISMONIY TARBIYA JARAYONIDA ZAMONAVIY MOBIL ILOVALARNI QO’LLASH VA ULARNING SAMARADORLIGINI OSHIRISH METODIKASI (BOSHLANG’ICH SINFLAR MISOLIDA) - G’ofurov Saloxiddin G’ulomjon o’g’li; Uraimov Sanjar Ruzimatovich (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqolada umumiy o„rta ta‟lim maktablarining boshlang„ich sinf o„quvchilari uchun jismoniy tarbiya darslarida zamonaviy axborot-kommunikatsiya texnologiyalaridan, xususan mobil ilovalardan foydalanishning samaradorligini oshirishga qaratilgan metodik yondashuvlar tahlil qilinadi. Bugungi kunda o„quvchilarning texnologiyaga qiziqishi va mobil qurilmalardan faol foydalanish tendensiyasi jismoniy tarbiya darslarini yanada interaktiv, qiziqarli va samarali tashkil etish imkonini bermoqda. Maqolada “GoNoodle”, “Sworkit Kids”, “Fitbit Coach” va “ClassDojo” kabi mobil ilovalarning funksional imkoniyatlari, ta‟lim jarayoniga integratsiyalashuv darajasi, yosh xususiyatlariga mosligi va ulardan foydalanish orqali o„quvchilarda harakat faolligini, sog„lom raqobatni, motivatsiyani oshirish imkoniyatlari keng yoritiladi. Bundan tashqari, maqolada mobil ilovalardan foydalanishda uchraydigan muammolar – texnik infratuzilmaning yetarli emasligi, pedagoglarning raqamli savodxonligi pastligi, bolalarda texnologik qaramlikka olib kelishi mumkin bo„lgan xavflar – tahlil qilinib, ularni bartaraf etish uchun amaliy tavsiyalar keltiriladi. Ilovalarning metodik asosda qo„llanilishi darsning har bir bosqichida (isinish, asosiy va yakuniy qism) qanday samarali tashkil etilishi mumkinligi amaliy misollar bilan ko„rsatiladi. Natijada, maqolada mobil ilovalarning jismoniy tarbiya darslaridagi afzalliklari, ularning o„quv dasturiga moslashtirilganligi va o„quvchilarning sog„lom turmush tarzini shakllantirishdagi o„rni ilmiy-metodik jihatdan asoslab berilgan. Maqola ta‟lim tizimi ishtirokchilari – o„qituvchilar, metodistlar, ota-onalar va ta‟lim siyosatini belgilovchilar uchun foydali bo„lishi mumkin, chunki u zamonaviy vositalarni jismoniy tarbiya jarayoniga ongli va samarali joriy etish yo„llarini ko„rsatadi. Shu bilan birga, maqola kelajakda maktab darslarini raqamlashtirish va individual yondashuvni kengaytirish borasidagi ilmiy-tadqiqot ishlari uchun nazariy va amaliy asos bo„lib xizmat qiladi.