Mahalliy patologik yedirilishni ortopedik usulda davolash - Abdukholiqov Samandar Khamidullo ugli; Lutfullayev Doston Rustamovich (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Mahalliy patologik yedirilish suyak va yumshoq to‘qimalarning degenerativ, travmatik yoki infeksion o‘zgarishlari natijasida yuzaga keladigan murakkab patologik holatdir Ushbu maqolada ortopedik yondashuvlar yordamida davolashning zamonaviy usullari, diagnostika metodlari va klinik natijalari tahlil qilinadi. Ortopedik davolashning asosiy maqsadi suyak va yumshoq to‘qimalarning funksional yaxlitligini tiklash, bemorning harakatlanish qobiliyatini yaxshilash va og‘riq sindromini kamaytirishdan iborat. Tadqiqotda konservativ va jarrohlik usullar, shu jumladan fizioterapiya, immobilizatsiya, regenerativ biomateriallar va minimal invaziv jarrohlik kabi yondashuvlar ko‘rib chiqiladi.Shuningdek, maqolada radiologik diagnostika (rentgen, MRT, KT), mikrobiologik tahlillar va biopsiya yordamida patologik yedirilishning etiologik omillari aniqlanadi. Zamonaviy regenerativ tibbiyot va ortopedik innovatsiyalar, jumladan robot-assist jarrohlik va 3D modellashtirish kabi texnologiyalar bemorlarning reabilitatsiya jarayonini tezlashtirishga yordam beradi.