ELEKTRON TIJORATDA SHARTNOMALARNING TUZILISHI VA AMALGA OSHIRILISHI MASALALARI - Adizova Nargiza Parda qizi (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqola raqamli davrdagi savdoning muhim yoʻnalishi boʻlgan elektron tijorat va uning asosiy huquqiy vositasi hisoblangan elektron shartnomalarga bagʻishlangan. Maqolada elektron tijoratning anʼanaviy savdodan farqlari, Oʻzbekiston Respublikasining "Elektron tijorat toʻgʻrisida"gi qonunida berilgan taʼrif hamda olimlar tomonidan ilgari surilgan turli yondashuvlar tahlil qilinadi. Shuningdek, unda elektron shartnomalarning huquqiy asosi, ularning tuzilishi, oferta va aksept tushunchalari batafsil yoritilgan. Elektron imzolarning huquqiy kuchi, shartnoma tuzish vaqti va joyini aniqlash, isteʼmolchilar huquqlarini himoya qilish kabi elektron tijoratda yuzaga keladigan asosiy huquqiy muammolar atroflicha muhokama qilinadi. Maqola soʻngida bu kabi muammolarni bartaraf etishga qaratilgan takliflar ilgari suriladi, jumladan, elektron imzolash mexanizmlarini kengaytirish va ―bosing-qabul qiling‖ kabi shartnoma turlarini qonuniy tan olish zarurati koʻrsatib oʻtiladi.