РАҚАМЛИ ИҚТИСОДИЁТНИ РИВОЖЛАНТИРИШДА СУҒУРТA ТAШКИЛOТЛАРИНИНГ РОЛИ - Остонов Муҳриддин Баҳриддин ўғли, (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Мазкур мақолада рақамли иқтисодиѐт шароитида суғурта ташкилотларининг ўрни ва аҳамияти таҳлил қилинган. Рақамли технологияларнинг суғурта соҳасига жорий этилиши суғурта хизматларини янада шаффоф, самарали ва мижозлар учун қулай қилиш имконини бераѐтгани қайд этилган. Шу билан бирга, рақамли трансформация суғурта ташкилотларини янги бизнес моделларини шакллантириш, маълумотлар таҳлили орқали хатарларни аниқлаш ҳамда автоматлаштирилган хизматлар орқали тезкор қарор қабул қилиш каби имкониятлар билан таъминламоқда. Мақолада суғурта бозорида Иншуртех, блокчейн, сунъий интеллект ва киберхавфсизлик технологияларининг аҳамияти ҳамда уларнинг рақамли иқтисодиѐт ривожига қўшаѐтган ҳиссаси кўрсатиб берилган. Шу асосда, рақамли иқтисодиѐтни ривожлантиришда суғурта ташкилотлари стратегик аҳамиятга эга экани асослаб берилган.