Inson huquqlarini himoya qilishda milliy institutlarning roli: inson huquqlari boʻyicha vakil - Ombudsman misolida - Mansurova Nilufar Muxsinjon qizi, (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqola inson huquqlarini himoya qilishda milliy institutlarning roli, xususan Ombudsman institutining oʻrni va ahamiyatini tahlil qiladi. Tadqiqotda Ombudsman institutining tarixiy rivojlanishi, huquqiy asoslari, asosiy funksiyalari va vakolatlari batafsil oʻrganilgan. Maqolada Oʻzbekistonda Ombudsman institutining joriy etilishi va rivojlanish bosqichlari, uning ishlash mexanizmi hamda zamonaviy chaqiriqlar va istiqbollar yoritilgan. Tadqiqot natijalarida Ombudsman instituti fuqarolar va davlat oʻrtasida koʻprik vazifasini bajarishi, inson huquqlari buzilishlarini bartaraf etishda samarali vosita boʻlishi taʼkidlangan. Maqolada shuningdek, raqamli texnologiyalar rivojlanishi va pandemiya kabi yangi chaqiriqlar sharoitida Ombudsman institutining moslashishi zarurligi koʻrsatilgan.