O„ZBEKISTONNING JAHON SAVDO TASHKILOTIGA (JST) A‟ZOLIGI ISTIQBOLLARI VA XAVFLARI - Azimov Shahriyor Yo‟ldosh O‟g‟li (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqolada O‘zbekiston Respublikasining Jahon Savdo Tashkiloti (JST)ga a’zo bo‘lish jarayoni, uning iqtisodiy, huquqiy va institutsional jihatdagi afzalliklari hamda ehtimoliy xavflari tahlil qilinadi. JSTga a’zolik O‘zbekiston uchun tashqi savdo hajmini oshirish, xorijiy investitsiyalarni jalb etish va xalqaro bozorlarda raqobatbardoshlikni kuchaytirish imkonini bersa-da, ayni paytda mahalliy ishlab chiqaruvchilar uchun raqobatning ortishi, standartlarga moslashuvdagi qiyinchiliklar va ayrim iqtisodiy tarmoqlarga bosim kabi xavf-xatarlarni ham yuzaga keltiradi. Maqolada JST a’zoligiga tayyorgarlik bosqichidagi islohotlar, qonunchilikdagi o‘zgarishlar, boshqa davlatlarning tajribasi hamda O‘zbekiston sharoitida bu omillar qanday aks etayotgani ilmiy asosda tahlil etilgan. Xulosa sifatida esa, JSTga a’zolikdan eng katta foyda olish uchun zarur strategiyalar va tavsiyalar beriladi.