Sun’iy intellektning ekologik monitoringdagi roli: yutuqlar, muammolar va istiqbollar - Dоnаyevа Аzizа, (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ekologik monitoringda sun‘iy intellekt (SI) texnologiyalarining qo‗llanilishi — tabiiy ofatlarni aniq bashorat qilish, ifloslanish manbalarini aniqlash, hamda havo va suv sifati monitoringini tizimli olib borish imkonini beradi. Ushbu maqolada an‘anaviy monitoring usullarining kamchiliklari va SI asosidagi yechimlarning afzalliklari tahlil qilinadi. SI yordamida atrof-muhit xavflarini yaxshiroq anglash, ularni oldindan ko‗ra bilish va oqibatlarini yumshatish mumkin. Biroq, SIning to‗liq salohiyatidan foydalanish uchun bir qancha to‗siqlar mavjud, xususan, bu sohada yetarli malakali mutaxassislarning yetishmasligi va ma‘lumotlar bilan ishlash, ularni himoya qilish masalalari, ayniqsa, texnologik infratuzilmasi rivojlanmagan hududlarda. Shunga qaramay, SI texnologiyalarining algoritmlaridagi yutuqlar, ma‘lumotlarni yig‗ish usullarining takomillashuvi va hisoblash quvvatining oshishi kelajakda monitoring jarayonining aniqroq va samaraliroq bo‗lishiga xizmat qiladi.