С# DASTURLASH TILIDA SATRLI O‘ZGARUVCHILAR BILAN ISHLASH - Yusupov Mirsaid Abdulaziz o’g’li; Meliboyeva Hurmatoy Abdusamadjon qizi (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqola C# dasturlash tilida satrli o'zgaruvchilar (string variables) bilan ishlashning asosiy jihatlarini o'rganadi. Maqolada satrlarni e'lon qilish, ularga qiymat berish, o'zgarmaslik (immutability) tushunchasi va uning amaliy ahamiyati yoritiladi. Satrlarni birlashtirish, qiyoslash va ular ustida bajariladigan keng tarqalgan amallar, jumladan, Substring, IndexOf, Replace, ToLower, ToUpper, Trim, Split, Contains, StartsWith, EndsWith kabi metodlar atroflicha tushuntiriladi. Shuningdek, StringBuilder sinfining afzalliklari va undan samarali foydalanish usullari, ayniqsa, ko'p sonli satr manipulyatsiyalari talab qilinganda ishlash samaradorligini oshirishdagi ahamiyati batafsil yoritiladi. Satr formatlashning turli yondashuvlari (masalan, interpolatsiya, string.Format, string.Join va PadLeft, PadRight kabi metodlar) amaliy misollar bilan ko'rsatib beriladi. Maqola C# da satrlar bilan ishlash ko'nikmalarini chuqurlashtirmoqchi bo'lgan boshlang'ich va o'rta darajadagi dasturchilar uchun mo'ljallangan bo'lib, har bir tushunchani tushunarli tarzda yetkazishga va amaliy qo'llashga e'tibor qaratadi.