AYOLLARDA BACHADON MIOMASI - SH.D.ISMOILOVA,; ORIFJONOVA MUXLISA OYBEK QIZI, (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ayol salomatligi bu butun jamiyatning salomatligidir.Sog’lom avlodni shakllantirish muhim omillardan biridir. Ayollarning reproduktiv tizimi bilan bog’liq kasalliklar orasida bachadon miomasi keng tarqalgan bolib, u kopincha 30 yoshdan oshgan ayollarda uchraydi. Bachadon miomasi (fibromalar) — bu bachadonning mushak to‘qimasidan kelib chiqqan, ularning o‘lchami va joylashuvi turlicha bo‘lishi mumkin. Ular asosan reproduktiv yoshdagi ayollarda uchraydi va ko‘p hollarda simptomlar bermasdan o‘sadi, lekin ba'zan quyidagi alomatlar paydo bo‘lishi mumkin:  Og‘riq: Qorin bo‘shlig‘ida bosim yoki og‘riq sezilishi.  Qon ketish: Kuchli yoki noaniq qon ketish.  Bepushtlik: Miomalar ba'zida homiladorlikka to‘sqinlik qilishi mumkin.  Qorin og‘rig‘i: Miomalar kattalashgan sari qorin bo‘shlig‘ida og‘riq va siqilish paydo bo‘lishi mumkin.