FORTEPIANO MINIATYURASI JANRI SHUMAN IJODIDA: BADIIY-ESTETIK TAHLIL - Toxirov Jasurbek (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Maqolada musiqiy romantizmning buyuk namoyandasi Robert Aleksandr Shumanning ijodiy merosi, xususan uning fortepiano miniatyura janri tahlil etiladi. Unda kompozitorning fortepiano asarlarining janr va uslub xususiyatlari o‘rganilgan, shuningdek miniatyuralarning tipologiyasi ishlab chiqilgan. Asarlarida variatsion usul va turkumlilik tamoyillarning namoyon bo‘lishiga alohida e’tibor qaratilgan. Maqolaning ilmiy ahamiyati kompozitorning badiiy dunyoqarashi va uning musiqiy tili o‘rtasidagi ichki aloqadorlikni ochib berishga qaratilganligi bilan belgilanadi.