“ULTIMA RATIO” PRINSIPINING NAZARIY ASOSLARI VA JINOYAT HUQUQIDAGI O„RNI - Ibroximov Saidakbar Ilxom o„g„li, (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Mazkur maqola jinoyat huquqida ―ultima ratio‖ prinsipi — ya‘ni jinoyat qonunchiligi faqat eng so‗nggi chora sifatida qo‗llanilishi lozimligi g‗oyasini o‗rganadi. Ushbu prinsip jinoyat qonunlari qo‗llanilishining chegaralarini belgilab, ortiqcha kriminalizatsiya va jazolashdan saqlanishni maqsad qiladi. Maqolada prinsipning tarixiy shakllanishi, zamonaviy huquqiy tizimlardagi qo‗llanilishi hamda prinsipning nazariy yondashuvi tahlil qilinadi. Shuningdek, prinsipning huquqda tutgan o‗rni, subsidiarlik va proporsionallik tamoyillari bilan aloqasi ko‗rib chiqiladi. Maqola jinoyat huquqining legitimligi va samaradorligini ta‘minlashda ―ultima ratio‖ prinsipining ahamiyati xorij olimlarining fikrlari orqali yoritiladi.