Inson hamjamiyatlarida hokimiyat va bo'ysunishning ijtimoiy-madaniy jihatlari - Diyorbek Fayzullayev (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqolada inson hamjamiyatlarida hokimiyat va bo'ysunishning ijtimoiy va madaniy jihatlari tahlil qilinadi. Hokimiyat va bo'ysunish ijtimoiy tizimlarning markaziy tushunchalari sifatida har xil madaniyat va tarixiy davrlarda shakllangan. Maqolada hokimiyatning shakllanishi, jamiyatda hokimiyatni qo‗llab-quvvatlash mexanizmlari va bo'ysunishning turli madaniy normalar bilan qanday bog‗liqligi ko‗rib chiqiladi. Hokimiyatning legitimligi, uning qonuniy va madaniy asoslari, shuningdek, bo'ysunishning ijtimoiy qatlamlar va guruhlar o‗rtasidagi o‗zgaruvchanligi muhokama qilinadi. Globalizatsiya jarayonlari va zamonaviy ijtimoiy o‗zgarishlar hokimiyat va bo'ysunish munosabatlariga qanday ta'sir qilayotgani haqida fikrlar bayon etiladi.