OLIY TA’LIMDA TAHSIL OLADIGAN KO’ZI OJIZ VA ZAIF KO’RUVCHI TALABALAR UCHUN ELEKTRON ADABIYOTLARNI O’QISHNI OSONLASHTIRISHNING RAQAMLI YECHIMLARI - Sirojiddinov Jaloliddin Sharofiddin o’g’li, Davronov Nasimjon Ummatali o’g’li (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Mazkur maqola oliy ta‘lim muassasalarida tahsil olayotgan ko‗zi ojiz va zaif ko‗ruvchi talabalar uchun elektron adabiyotlarni o‗qishni yengillashtiruvchi raqamli yechimlarni ishlab chiqishga bag‗ishlangan. Mualliflar mavjud muammolar — brayl adabiyotlarining yetishmasligi, o‗qituvchilarning brayl alifbosini bilmasligi va raqamli texnologiyalar yetarlicha moslashtirilmaganligini atroflicha tahlil qiladilar. Tadqiqotning asosiy e‘tibori NVDA ekran o‗quvchi dasturining imkoniyatlarini kengaytirishga qaratilgan bo‗lib, uning yordamida har qanday ko‗zi ojiz talaba hech kimning yordamisiz elektron adabiyotlarni o‗qish imkoniga ega bo‗lishi mumkinligi ko‗rsatiladi. Maqolada NVDA uchun maxsus qo‗shimcha dastur yaratish bo‗yicha aniq taklif va texnik yo‗nalishlar keltirilgan. Dastur orqali matematik belgilarni to‗g‗ri o‗qish, izoh yozish, kalkulyator, belgilar ro‗yxati, ekran kontrastini sozlash, suratli ma‘lumotlarni sun‘iy intellekt yordamida tavsiflash kabi imkoniyatlar kiritilishi rejalashtirilgan. Maqola raqamli texnologiyalar yordamida ta‘limda inklyuzivlikni ta‘minlash yo‗lida amaliy yechimlarni taklif etishi bilan ahamiyatlidir.