Saraton va uning XXI asrdagi sog’likka ta’siri - Isomiddinov Xumoyun G'ovsiddinovich, Xolmatov Demirbek Sobir o'g'li, O'ktamov, Ibrohim Rustam o'g'li, Aliyev Kamronbek Jamshid o'g'li, (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Saraton kasalliklari XXI asrda aholi salomatligi uchun eng katta tahdidlardan biriga aylangan. Jahon sog’liqni saqlash tashkiloti (JSST) ma’lumotlariga ko’ra, dunyo bo’ylab har yili yangi saraton kasalligi holatlari soni oshib bormoqda va hozirda bu raqam 19 milliondan oshdi. Buning sababi nafaqat yashash davomiyligining oshishi, balki ekologik omillar, genetik moyilliklar va zararli odatlarning ham ta’sirida. Saraton, ayniqsa, eng xavfli kasalliklar qatorida bo’lsa-da, erta diagnostika sohasidagi ilmiy yutuqlar kasallikning o’limga olib keladigan ta’sirini sezilarli darajada kamaytirishga imkon yaratmoqda.