АЁЛ РУҲИЯТИНИНГ ТАЛҚИН ЭТИЛИШИ (САЛОМАТ ВАФО АСАРЛАРИ МИСОЛИДА) - Рахматова Райҳона Мирзоҳид қизи, (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ушбу мақолада Саломат Вафонинг адабий асарлари орқали аѐл руҳиятининг талқини ўрганилади Саломат Вафо, психологик назарияларни адабий таҳлил билан бирлаштириш. Салоамт Вафонинг аѐл образлари образи мураккаб эмоционал, когнитив ва ижтимоий динамикаларни очиб беради, ҳиссий интеллект, когнитив диссонанс, травма, хотира, муҳаббат ва ўзини намоѐн қилиш каби мавзуларни ѐритади. Тадқиқот Салоамт Vафо қаҳрамонларининг психологик теранлигини ўрганади, уларнинг тажрибаларини когнитив, аффектив ва феминистик психологиядаги ўрнатилган назариялар билан уйғунлаштиради. Адабиѐтнинг психологик изланишлар учун қимматли восита бўлиб хизмат қилишини кўрсатиб, ушбу мақола аѐл онгининг мураккабликларини тушунишда Вафо асарларининг долзарблигини таъкидлайди.