OʻZBEKISTON RESPUBLIKASIDA SANOAT 4.0 KONSEPSIYASINI JORIY ETISH ISTIQBOLLARI - Xaydarov Azimjon Alisherovich (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqolada ishlab chiqarish korxonalari uchun Industry-4.0 dasturining mohiyati, afzalliklari va axborot texnologiyalarini ishlab chiqarishda qo'llash ko'rib chiqiladi. Bir qator yetakchi mutaxassislarning ilmiy-tadqiqot ishlari tahlil qilindi. O„zbekistonda charm poyabzal ishlab chiqarish korxonalari tarmog„ida “Sanoat-4.0” dasturini amalga oshirish masalalari o„rganilib, muammolar o„rganilib, muammolarni bartaraf etish bo„yicha taklif va tavsiyalar ishlab chiqildi. Mutaxassislarning ishlab chiqarish sanoatini raqamlashtirish zarurati, shuningdek, ishlab chiqarish sanoatining yuqori va past ko„rsatkichlari bo„yicha balli aniqlandi. Tadqiqot natijalari ishlab chiqarish sanoatida raqamlashtirishni joriy etish zarurligi to„g„risidagi ilmiy xulosani shakllantirish uchun asos bo„lib xizmat qilmoqda.