ARXITEKTURADA ENERGIYA TEJAMKORLIK VA YASHIL TAMOYILLAR: NAZARIY ASOSLAR - Shamsiddinov Sunnatullo Sodiqjonovich (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Arxitekturadagi energiya samaradorligi va yashil tamoyillar atrof muhitga ta'sirni kamaytirish va bino samaradorligini oshirish uchun asosiy hisoblanadi. Ushbu maqola passiv va faol energiya strategiyalari, innovatsion materiallar va aqlli texnologiyalarning integratsiyasini ta'kidlab, barqaror arxitekturaning nazariy asoslarini o'rganadi. Energiya tejamkor dizaynning tarixiy evolyutsiyasi an'anaviy passiv usullardan zamonaviy yuqori samarali binolarga o'tishni ta'kidlaydi. Nazariy modellar, jumladan, Passiv uy standarti, aniq nol energiya binolari va hayot aylanishini baholash barqarorlikni optimallashtirish uchun asoslarni taqdim etadi. Qayta tiklanadigan energiya manbalari, resurslarni tejaydigan materiallar va biofil dizayn tamoyillarini o'z ichiga olgan yashil arxitektura global barqarorlik maqsadlariga hissa qo'shadi va shu bilan birga aholi farovonligini oshiradi. Tadqiqot ekologik mas'uliyatni insonning qulayligi va funksionalligi bilan muvozanatlashtiradigan energiya tejovchi arxitektura yechimlarini ilgari surishda fanlararo yondashuvlarning muhimligini ta'kidlaydi.