O‘ZBEKISTONDA IJTIMOIY ISLOHOTLAR: KAMBAG‘ALLIKNI QISQARTIRISHDAN TURMUSH SIFATINING YANGI MEZONLARIGACHA - Azizbek Boboqulov (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Maqolada "O‘zbekiston – 2030" strategiyasi doirasida O‘zbekistonda amalga oshirilayotgan asosiy ijtimoiy islohotlar, kambag‘allikni qisqartirish, aholining turmush darajasini oshirish va ijtimoiy himoyaning samarali tizimini yaratish kabi sohalarda amalga oshirilgan ishlar tahlil qilingan. Shuningdek, ijtimoiy sohadagi davlat siyosatining asoslarini, shuningdek, aholining ijtimoiy himoyaga muhtoj qatlamlarini qo‘llab-quvvatlash mexanizmlarini belgilab beruvchi O‘zbekiston Respublikasi Konstitutsiyasining yangilangan normalari tahlil qilingan. Mamlakatda kambag‘allik darajasini kamaytirish bo‘yicha statistik ma’lumotlar keltirilgan, ijtimoiy yordam tizimini isloh qilish, jumladan, manzilli qo‘llab-quvvatlash choralarini joriy etishdagi yutuqlar qayd etilgan. Mahalliy o‘zini o‘zi boshqarish institutlarining roli va ijtimoiy dasturlarni moliyalashtirishdagi yangi yondashuvlarga alohida e’tibor qaratilgan. Maqolada mamlakatning barqaror ijtimoiy-iqtisodiy rivojlanishini ta’minlashga qaratilgan ijtimoiy siyosatga kompleks yondashuvning ahamiyati ta’kidlangan.