МУЛКИЙ ХУСУСИЯТГА ЭГА БЎЛМАГАН СУД ҲУЖЖАТЛАРИНИ ИЖРО ЭТИШ - М.Х.Турдахунов (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Мазкур мақолада мулкий хусусиятга эга бўлмаган суд ҳужжатларини ижро этиш жараѐни, унинг ҳуқуқий асослари, амалий механизми ва ижро жараѐнидаги муаммолар таҳлил қилинади. Суд қарорларининг ижроси ҳуқуқий давлат принципларининг асосий тамойилларидан бири бўлиб, у фуқаролик ҳуқуқлари, жамоат манфаатлари ва ижтимоий адолатни таъминлашда муҳим аҳамият касб этади. Ўзбекистон Республикаси қонунчилигида суд ҳужжатларини ижро этиш механизми аниқ белгиланган бўлса-да, амалиѐтда айрим муаммолар мавжуд. Жумладан, давлат ижросини кечиктириш, ижро жараѐнидаги коррупция ҳолатлари, фуқаролар ва давлат органлари ўртасидаги ҳамкорликнинг самарасизлиги каби муаммолар ижро тизимининг етарлича самарали ишламаслигига олиб келади. Шунингдек, мақолада мазкур муаммоларни бартараф этиш йўллари ва таклифлар ўрганилади.