AGATA KRISTINING INDIVIDUAL USLUBI VA TARJIMA MUAMMOSI ("10 TA NEGR BOLASI" ROMANI MISOLIDA) - Roziqova Nigora Abdusattorovna (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Agata Kristining “O„nta negr bolasi” asari dunyo adabiyoti tarixida eng mashhur detektiv romanlardan biri hisoblanadi. Ushbu asar turli tillarga tarjima qilingan bo„lib, tarjima jarayonida madaniy kontekst, lingvistik nozikliklar va ijtimoiy stereotiplar kabi muammolar yuzaga keladi. Mazkur maqolada asarning o„zbek tilidagi tarjimasi tahlil qilinadi, unda tarjimon tomonidan ishlatilgan usullar, lingvistik ekvivalentlik va madaniy moslashuv darajasi baholanadi. Tarjima jarayonida duch kelinadigan asosiy qiyinchiliklar, xususan, muallifning o„ziga xos uslubi va asar mazmunini yetkazish masalalari chuqur yoritiladi. Maqolada, shuningdek, tarjimada leksik va semantik o„zgarishlarni ko„rsatiladi.