Fuqarolarning Konstitutsiya va qonunlarda mustahkamlab qo’yilgan huquq va erkinliklariga qarshi jinoyatlar - Ro’ziyeva Marjona (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqolada fuqarolarning Konstitutsiya va qonunlarda mustahkamlab qo’yilgan huquq va erkinliklariga qarshi jinoyatlar tahlil qilinadi. Huquqiy normalarga zid bo’lgan bunday jinoyatlar insonning asosiy erkinliklari, jumladan, so’z erkinligi, shaxsiy daxlsizlik va qonun oldidagi tenglik huquqining buzulishiga olib kelishi mumkinligi ko’rsatib o’tiladi. Shunga qaramay, fuqarolarning ushbu huquqlariga qarshi qaratilgan jinoyatlar jamiyatning barqarorligiga, adolat tamoyillariga va shaxs erkinligiga putur yetkazadi. Fuqarolarning konstitutsiyaviy huquqlari va erkinliklariga qarshi jinoyatlar O’zbekiston Respublikasining Jinoyat kodeksida alohida moddalarda belgilangan bo’lib, ularni oldini olish, aniqlash va javobgarlikka tortish davlatning muhim vazifalaridan biridir. Shuningdek, maqolada ushbu jinoyatlarning oldini olish va ularga qarshi kurashishda huquqni muhofaza qilish organlar va davlatning roli ham yoritiladi. Fuqarolarning huquqiy savodxonligini oshirishning muhimliligi va bu jinoyatlarga nisbatan jazo choralar alohida ta’kidlangan.