RIM IMPERIYASINING YUKSALISHI VA QULASHI - Halimova Gulzoda (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Jahon tarixidagi eng yirik va eng nufuzli tsivilizatsiyalardan biri bo'lgan Rim imperiyasi o'zining kamtarin boshlanishidan tortib keng hukmronligigacha bo'lgan chuqur traektoriyani va oxir-oqibat uning tanazzul va qulashini boshidan kechirdi. Ushbu maqola Rim imperiyasining yuksalishi va qulashini o'rganadi, uning o'sishi va kengayishiga hissa qo'shgan asosiy omillar, boshqaruv va harbiy innovatsiyalar, shuningdek, uning parchalanishiga olib kelgan ichki va tashqi bosimlarni tahlil qiladi. Tadqiqot Rim hayotining siyosiy, iqtisodiy, ijtimoiy va harbiy jihatlarini va bu elementlar imperiyaning gullab-yashnashi va tanazzuliga qanday hissa qo'shganini o'rganadi. Bundan tashqari, maqola Rim imperiyasining tarixiy ahamiyati va uning G'arb tsivilizatsiyasiga doimiy ta'sirini ko'rib chiqadi.