Dunyoning bugungi mafkuraviy manzarasi tahlili - Axmedova Zebo, Bazarova Dildora, Boysunov Abbos (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Bugungi dunyoning mafkuraviy manzarasiga nazar tashlansa, aksariyat ilg„or davlatlarda umuminsoniy qadriyatlar va demokratik tamoyillarga asoslangan mafkuralar amal qilmoqda. Ularda tinchlik va taraqqiyot, inson va jamiyat kamolotiga xizmat qiladigan umuminsoniy g„oyalar ustuvordir. Shu bilan birga, inson ongida yangicha dunyoqarash va tafakkur tarzi shakllanayotgan hozirgi davrda muayyan kuchlarning mafkura maydonida hukmronlik qilishga, o„z ta‟sir doirasini kengaytirishga qaratilgan intilishi kuchayib bormoqda. Tajovuzkor millatchilik va shovinizm, neofashizm va terrorizm, irqchilik va ekstremizm mafkuralari shular jumlasidandir.