Vodorod Energiya Manbasining Kelajagi va Uning Energiya Tizimlaridagi O‘rni - Shodmonov Diyorbek Umid o‘g‘li, Saipnazarov Naurizbek Komekbay uli (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqolada vodorod energiyasining kelajagi va uning global energiya tizimlaridagi o‘rni tahlil qilinadi. Vodorod toza va samarali energiya manbai sifatida qayta tiklanuvchi energiya tizimlari bilan integratsiyalashishi, transport sohasidagi imkoniyatlari va karbonat angidrid chiqindilarini kamaytirishdagi roli haqida so‘z yuritiladi. Maqolada vodorod energiyasining ishlab chiqarilishi, saqlanishi, va transporti bo‘yicha texnologik yutuqlar, shuningdek, hukumatlar va xususiy sektorning qo‘llab-quvvatlashi muhim ahamiyatga ega ekani ta’kidlanadi. Vodorodning energiya tizimlarida barqarorlikni ta’minlashdagi potentsiali, uning qayta tiklanuvchi energiya manbalaridan olingan ortiqcha energiyani saqlash va uzatishdagi ahamiyati ham o‘rganiladi. Shuningdek, vodorodning transport sohasida, ayniqsa, avtomobillar va boshqa transport vositalarida foydalanish imkoniyatlari ham tahlil qilinadi. Kelajakda vodorod energiyasining global energiya tizimida muhim o‘rin egallashi kutilmoqda, ammo bu yo‘lda texnologik va iqtisodiy qiyinchiliklarni bartaraf etish zarur.