Oksidlanish va Qaytarilish: Kimyoviy jarayonlarning asosiy tushunchalari - Xurramova Sayhuna (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Oksidlanish va qaytarilish (redoks) reaksiyalari kimyoviy jarayonlar bo‘lib, ular atomlar va molekulalarning elektronlar bilan o‘zaro ta’sirini ifodalaydi. Bu jarayonlar energetika, biokimyo, sanoat texnologiyalarida muhim rol o‘ynaydi. Maqolada oksidlanish va qaytarilish reaksiyalarining nazariy asoslari, ularning ahamiyati va amaliy qo‘llanilishi haqida so‘z yuritiladi. Oksidlanish va qaytarilish reaksiyalari haqida tushuncha berish, shu jarayonlarni aniqlash va ularning kinetikasi, termodinamikasi, shuningdek, biologik va sanoatdagi o‘rni keltiriladi.