BUYUK IPAK YO‘LINING MARKAZIY OSIYO XALQLARI IJTIMOIY IQTISODIY HAYOTIDAGI AHAMIYATI - Temirova Muhabbat, Maxmirzayeva Gulsevar (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Mazkur maqolada insoniyatga uzoq yillar mobaynida iqtisodiy, siyosiy, ijtimoiy, savdo-sotiq sohasida o'zaro almashinuvda xizmat qilgan savdo yo'lining vujudga kelish tarixi, rivojlanishi, bugungacha va bugungi kundagi holati, yurtimizning ushbu yo'l tarixida tutgan o'rniga doir muhim tarixiy ma'lumotlar berilgan. Buyuk ipak yo'li - mil.avv. II asrdan to milodiy XVI asrgacha, qariyib 1700 yil davomida Sharq va G'arb o'rtasidagi aloqalarda xizmat qilgan. Buyuk ipak yo'li ko'pgina davlatlarning tarixiy svilizatsion aloqalarida muhim vosita sifatida, insoniyatga uzoq yillar mobaynida xizmat qilgan.