O’zini o’zi kuzatish metodikasi - Olimjonov Ortig’ali Orifjon o’g’li, Akbaraliyeva Asilaxon (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2024)
Ushbu maqolada Ekspremental psixologiya fani va uning ilmiy tadqiqot metodlari va ularning turlari haqida soʻz yuritiladi O'zini o'zi tuzatish metodikasi — bu shaxsiy rivojlanish va ichki potentsialni oshirishga qaratilgan tizimdir. Ushbu metodika insonning o'z his-tuyg'ularini, fikrlarini va xatti-harakatlarini tahlil qilish, maqsad qo'yish, harakat rejasi tuzish va o'zgarishlarni baholash jarayonlarini o'z ichiga oladi. O'zini o'zi tuzatish jarayoni shaxsga o'zgarishga, stressni kamaytirishga, va ijobiy fikrlashni rivojlantirishga yordam beradi. Ushbu metodikani qo'llash orqali inson o'z ichki resurslarini ochib, yanada maqsadga muvofiq va samara beruvchi hayot kechirish imkoniyatiga ega bo'ladi.O'zini o'zi tuzatishning samaradorligi haqida ko'plab tadqiqotlar olib borilgan bo'lib, ular shaxsiy rivojlanish va hissiy intellektning ahamiyatini ta'kidlaydi. Ushbu metodikaga oid adabiyotlar, masalan, Seligman, Goleman va Covey kabi mualliflar asarlarida keng yoritilgan. Bu asarlar o'z-o'zini anglash va rivojlantirish jarayonini chuqurroq tushunishga yordam beradi.