МЕЪРОЖНОМА АСАРИДА УСЛУБ МАСАЛАСИ - Жаҳонгир ТУРДИЕВ (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2024)
Меърож Ислом тарихида юз берган машҳур воқеалардан бўлиб, мумтоз шарқ адабиѐтида алоҳида эътибор қаратилган мавзулардандир. Адабиѐтда “Меърож” билан бир қаторда “Исро” сўзи қўлланилади. “Исро” Аллоҳ таоло Муҳаммад соллаллоҳу алайҳи васалламни кечанинг бир бўлагида Маккадаги Масжидул Ҳаромдан Қуддусдаги Масжидул Ақсога сайр қилдиришидир. “Меърож” Аллоҳ таоло сўнгги пайғамбари Муҳаммад соллаллоҳу алайҳи васалламни Қуддуси шарифдан юқорига яъни, Ўзининг ҳузурига кўтаришидир. Шу ҳодисага бағишлаб ѐзилган асарлар “Меърожнома” деб аталади. Бунинг сингари асарлар дастлаб араб адабиѐтида яратилди. Кейинчалик форс ва туркий адабиѐтда ҳам “Меърожнома”лар мустақил асар сифатида шакллана борди. Шунингдек, ушбу асарнинг туркий таржималари ҳам пайдо бўла бошлади. Илмий мақоламизда туркий тилга таржима қилинган “Меърожнома” асарининг мантшунослик тадқиқи ҳам ѐритилди.