FIZIKA O‘QUV DASTURLARINI MILLIY MUAMMOLARNI HAL QILISHGA YO‘NALTIRISH: PEDAGOGIK YONDASHUVLAR VA AMALIY TAJRIBALAR - Razzokova Moxinur Baxodir qizi (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2024)
Mazkur maqola fizikani o‘qitish jarayonida milliy muammolarni hal qilishga qaratilgan pedagogik yondashuvlarni o‘rganishga bag‘ishlangan. Fizika o‘quv dasturlariga ekologik, energetik va ijtimoiy masalalarni integratsiya qilishning nazariy va amaliy asoslari yoritiladi. Muqobil energiya, ekologik muammolar va energiya tejash bo‘yicha o‘quvchilarning bilimini oshirish maqsadida muammoli ta’lim va innovatsion texnologiyalardan foydalanish taklif etiladi. Ushbu tadqiqot doirasida virtual laboratoriyalar va STEAM yondashuvlarining samaradorligi tahlil qilindi. O‘quvchilarning nazariy bilimlarini amaliy masalalarni hal qilishga qaratish jarayonida muhim o‘zgarishlar qayd etildi. Tadqiqot natijalari asosida milliy ehtiyojlarga moslashtirilgan metodik tavsiyalar ishlab chiqildi. Maqola ekologik va ijtimoiy muammolarni o‘quv dasturlariga integratsiya qilishning istiqbollarini o‘rganishni davom ettirish uchun asos yaratadi. Ushbu natijalar milliy ta’lim tizimining rivojlanishi va barqaror rivojlanishga qo‘shgan hissasini oshirishga qaratilgan. Olingan ilmiy natijalar amaliyotda qo‘llash uchun keng imkoniyatlar ochadi.