Jadid ma’rifatparlarining o’lka ijtimoiy-manaviy hayotida tutgan o’rni - Qobuljonova Diyora, Sobirova Baxtigul, Keldiyeva SH.SH (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2024)
XIX asr oxiri,XX asr boshlarida Rossiya mustamlakasi hisoblangan O’ra Osiyo, Kavkaz, O’rta Sibir xalqlari orasida boshlangan milliy, madaniy-ma’rifiy tiklanish jadidchilik harakati sifatida namoyon bo’ldi. Turkiston jadidlari xalqni ozod etish,sharoit tamoyillarini isloh qilish,xalqqa ma’rifat tarqatish va milliy muhtoriyatga erishish g’oyasini ilgari surdilar. Jadidlar milliy birlik, ma’naviy-ma’rifiy islohotlar bilan jamiyatni yangilash, yuksaltirish yo’llarini izlaganlar. Ushbu maqolada yuqorida muallif tomonidan qayd etilgan firlar haqida so’z boradi.