QISHLOQ XO‘JALIGIDA KARTOSHKA ISHLAB CHIQARISH FUNKSIYASI - Avazmurodov Islom Nusratullo o‘g‘li, Muratov Shukrullo Abduraimovich (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2024)
Mazkur maqolada tomorqa xo‘jaliklarida kartoshka yetishtirishning iqtisodiy samaradorligi o‘rganilgan. Tadqiqotda, Samarqand viloyati Oqdaryo va Jomboy tumanlarida 120 nafar tomorqa yer egalaridan olingan ijtimoiy so‘rovnoma ma’lumotlaridan foydalanilgan. Tahlilda, Kobb-Douglas ishlab chiqarish funksiya-sidan foydalanilgan. Tomorqa yer egalari tomonidan kartoshkachilikda organik va mineral o‘g‘itlardan foydalanishni 1 birlikka oshirish yalpi kartoshka hosilini mos ravishda 8,9:15,3 foizga oshishi ilmiy asoslangan.Olingan tahlil natijalari asosida ilmiy asoslangan taklif va tavsiyalar berilgan.