Farg‘ona viloyatida yer osti suvlarini yaxshilash va muhofaza qilish - Tursunova Diyoraxon Akbarjon qizi (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2024)
Markaziy Osiyodagi muhim qishloq xoʻjaligi markazi boʻlgan Fargʻona viloyati asosan oʻzining yer osti suv resurslariga tayanadi, bu umumiy suv taʼminotining qariyb 40% ni tashkil qiladi. Biroq, bu resurslar ortiqcha qazib olish, ifloslanish va iqlim o'zgarishi sababli jiddiy muammolarga duch kelmoqda. Ushbu maqola Farg‘ona viloyatidagi yer osti suvlarining hozirgi holatini o‘rganib, suv sathining pasayishi va ifloslanish darajasining oshishi kabi xavotirli tendentsiyalarni yoritadi. Unda suvni barqaror boshqarish amaliyoti, jumladan, sug‘orishning samarali usullarini qo‘llash, ifloslanishning oldini olish choralari va er osti suvlarini saqlash bo‘yicha aholining xabardorligini oshirishga qaratilgan tashabbuslar zarurligi ta’kidlangan.