IRSIY KASALLIKLAR VA ULARNING OLDINI OLISH - Eshniyazova Iroda Rashidovna (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2024)
Irsiy kasalliklar, irsiy kasalliklar deb ham ataladi, ota-onalardan biri yoki ikkalasi ham shaxsning genetik materialidagi anormalliklardan kelib chiqadi. Ushbu kasalliklarga inson salomatligining turli jihatlariga ta'sir qiluvchi kist fibroz, o'roqsimon hujayrali anemiya, Xantington kasalligi va gemofiliya kabi holatlar kiradi. Genetik kasalliklarni har doim davolash mumkin bo'lmasa-da, profilaktika strategiyalari ularning ta'sirini sezilarli darajada kamaytirishi mumkin. Genetik maslahat, prenatal va preimplantatsiya genetik diagnostikasi va gen terapiyasidagi yutuqlar kabi yondashuvlar ushbu kasalliklarni boshqarish va oldini olish uchun istiqbolli vositalarni taklif etadi. Turmush tarzini o'zgartirish va erta aniqlash irsiy kasalliklarni yumshatishda muhim rol o'ynaydi. Ushbu maqola irsiy kasalliklarning sabablari, turlari va oldini olish strategiyalarini o'rganadi, tibbiyotning hozirgi yutuqlari va davom etayotgan muammolarni ta'kidlaydi.