Tropik va Janubiy Afrika, XX asrning birinchi yarmida rivojlanishning umumiy qonuniyatlari - Ermamatova Kamola Ismoil qizi Nuriddinova Rohila Yo'ldoshali qizi Safarova Manzura Salimjon qizi (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2023)
Ushbu maqolada Tropik va Janubiy Afrika davlatlarining Buyuk davlatlar o‘rtasida shavqatsiz raqobat obyekti bo‘lib qolganligi yoritib o’tilgan. Tropik va Janubiy Afrika bir necha o‘nlab mustamlakalarga bo‘lingan edi. Birinchi jahon urush oxirida bu mintaqaning 90,4 foiz maydoni Angliya, Fransiya, Germaniya, Italiya, Belgiya, Portugaliya, Ispaniyaga o‘tgan edi. Eng katta hududlar va unda yashayotgan xalqlar Buyuk Britaniya va Fransiya tomonidan bosib olingan edi. Angliyaga 77 mln aholisi bilan 38 foiz yerlar tegishli bo‘lsa, Fransiyaga 51 mln aholili 43foiz yerlar to‘g‘ri kelar edi. Faqat Afrikaning Sahara janubidagi uchta davlat nomigagina mustaqilligicha qolgan edi: bu Efiopiya, Liberiya va Janubiy Afrika Respublikasi edilar. Bu uch davlatning tashkil topishi va rivojlanishi tubdan farq qiladi. Qadimgi dunyo davridan mavjud bo‘lgan Efiopiya davlati Yevropa mustamlakachilariga qarshi kurashda o‘z mustaqilligini saqlab qolgan tub joy aholisining sayi harakatlari bilan vujudga keltirilgan to’g’risida yoritilgan.