OG`IR YOTGAN BEMORLARNI ENTERAL OVQATLANTIRISH - AXMADALIYEV SHOXRUX SHUXRATOVICH, RAHIMJONOVA SUG`DIYONA RAFIQJON QIZI (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2024)
Bemorlarda saraton, insult kasalligi tufayli yutish buzilgan bo'lsa, odam odatdagidek ovqatlana olmaydi. Bunday holatlarda energiya va ozuqa moddalari bilan ta'minlash uchun enteral naychadan foydalanish mumkin. Naycha bilan oziqlantirish - bu og'iz bo'shlig'ini chetlab o'tib, oziq-ovqat yoki ozuqaviy aralashmalarni naycha orqali to'g'ridan-to'g'ri oshqozon yoki ichakka kiritish. Uning asosiy vazifasi tananing barcha kerakli oziq moddalarni olishini ta'minlashdir.