Biologik kurashda feromon tutqichlarning ahamiyati - А. Тошматов, Х. Худайбердие (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2024)
Biologik kurash, zararkunandalar populyatsiyasini boshqarish uchun tabiiy dushmanlardan foydalanish kimyoviy pestitsidlarga barqaror alternativ sifatida mashhurlikka erishdi. Biologik nazoratda qo'llaniladigan turli strategiyalar orasida feromon tuzoqlari hal qiluvchi rol o'ynaydi. Feromon tuzoqlari zararkunandalarni jalb qilish va ushlash uchun organizmlar tomonidan chiqarilgan kimyoviy signallardan foydalanadi va shu bilan zararkunandalar populyatsiyasini boshqarish va kuzatishda yordam beradi. Ushbu maqola biologik nazoratda feromon tuzoqlarining ahamiyatini o'rganadi, ularning mexanizmlari, qo'llanilishi va foydalari haqida batafsil ma'lumot beradi va ushbu sohadagi tadqiqot va ishlanmalarning kelajakdagi yo'nalishlarini muhokama qiladi.