SO`LAK TARKIBINI O`RGANISH VA TAHLIL QILISH - Ahmadaliyev Shoxrux Shuxratovich, Xuvaydo Axmadjonova Abdumajid qizi (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2024)
So`lak, asosan, parotid, til osti va submandibular bezlar tomonidan ishlab chiqariladi. Gormonlar qondan chiqib so`lak suyuqligiga kiradi, so'lak hujayralarining membranalari orqali o'tadi (yoki ularni chetlab o'tadi) va tupurikga tarqaladi (unda eriydi). Yog'da eriydigan gormonlar passiv diffuziya orqali to'g'ridan-to'g'ri hujayra membranalari orqali o'tidi va so`lakda topiladi. So`lak shuningdek, ultrafiltratsiya deb ataladigan jarayonda hujayralar orasidagi qattiq birikmalar orqali o'tadigan oz miqdorda suvda eriydigan gormonlarni o'z ichiga oladi.