KLASSIK MEXANIKA: HARAKAT VA KUCHLARNI O'RGANISH - Abdullayeva Latifa Shukurovna (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2024)
Fizikaning asosiy bo'limi bo'lgan klassik mexanika jismlarning kuchlar ta'sirida harakatini tekshiradi. Sir Isaak Nyutonning kashshof ishiga asoslangan klassik mexanika ham kinematikani, ham dinamikani o'z ichiga oladi va jismoniy olamni tushunish uchun keng qamrovli asosni taklif qiladi. Ushbu maqolada klassik mexanikaning asosiy tamoyillarini, jumladan Nyutonning harakat qonunlarini, energiya va ish tushunchalarini, impuls va uning saqlanish tamoyillarini o'rganadi. Qattiq tahlil qilish orqali ushbu maqola ob'ektlarning harakatini va ularning turli kuchlar ostidagi o'zaro ta'sirini boshqaradigan muhim mexanizmlarni yoritishga qaratilgan.